20 December 2011

Kejohanan Catur Junior Kebangsaan - Hari Pertama

Minggu lepas, aku lepak ajer kat rumah. Tiada chess tournament yang aku sertai. Minggu sebelum itu aku sertai Penang Open. Minggu ini aku ambil bahagian dalam Kejohanan Catur Junior Kebangsaan atau ringkasnya National Junior Chess Championship.

Hari ini hari pertama kejohanan. Di pusingan pertama aku bertemu dengan Akmal Zunurain Rizal. Aku menang.

Pusingan pertama

Di sebelah petang aku bermain di meja keempat. Aku merupakan pemain pilihan ke-17. Aku hanya sekadar seri. Aku draw. Jadi mata aku sekarang ialah 1.5/2.

Pusingan kedua
Esok, mengikut pairing yang telah dikeluarkan, aku akan bermain di meja kelima bermain buah putih menentang Roshan. Berjayakan aku menang esok? Korang tunggu ler ya ...

09 December 2011

Peeeeeenantiaaaaan ... Ke Lokasi Partandingan Catur

Hari ini tanggal 9 Disember 2011, Hari Jumaat penghulu segala hari.  Hari ini juga merupakan hari ketiga Kejohanan Catur Terbuka Pulau Pinang yang aku sertai. Enam pusingan telah diharungi, ada lagi tiga pusingan. 

Aku memang tiga dan kalah tiga. Ketiga-tiga kekalahan adalah kepada lawan yang memiliki Elo ratings yang lebih tinggi. Kebetulan juga ketiga-tiga mereka adalah pemain luar negara. Ketiga-tiga kemenangan adalah keatas lawan pemain Malaysia.

Di sebelah pagi, pusingan ketujuh akan berlansung tepat jam 9.00 pagi. Lawan aku telah ketahui malam tadi. Lawanku jauh lebih muda dari aku. Tetapi dia sudah ada title iaitu Fide Master (FM). Elo ratings juga lebih tinggi daripada aku. Hampir 2000, sedangkan Elo ratings aku hampir 1700. 300 jarak perbezaan ratings kami. Harap aku menang untuk improve FIDE ratings aku. 

"GM" Fikri sedang menanti Rapid Bus ke lokasi kejohanan catur Penang Open
Gambar di atas diambil oleh ayah aku. Sebenarnya aku dan family tidak tinggal di hotel, venue kejohanan iaitu di Hotel Tanjung Bunga. Hotel ini bukanlah asing bagiku kerana ia merupakan venue bagi Kejohanan Catur MSSM yang aku sertai dalam bulan Jun yang lepas. Ayahku telah memilih sebuah tavelodge yang bernama Lazyboys Travelodge yang terletak di Batu Ferringgi, kira-kira 10 kilometer dari Tanjung Bunga.

07 December 2011

Hari Pertama Kejohanan Catur Terbuka P Pinang

Lebih kurang jam 7.30 malam, aku sekeluarga telah mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang. Apa tujuan kami sekeluarga datang ke Pulau Pinang? Bercuti? 

Actually, aku menyertai Kejohanan Catur Terbuka Pulau Pinang yang berlansung selama lima hari bermula hari ini, Selasa 6 hb Disember. Hari ini merupakan hari pertama atau Day 1. Sebanyak dua pusingan telah diadakan. Pusingan pertama bermula pada pukul 9 pagi sementara Pusingan kedua diadakan pada pukuil 3 petang.

Pusingan pertama

Aku kalah di pusingan pertama menentang pemain muda dari Filipina yang bernama Mari Joseph Turqueza. Aku telah membuat kesilapan pada pergerakan yang ke-26.  

Mari Joseph (kiri) vs Aku

Kedudukan selepas Putih gerak 26. Nc3

25.Qxd3 Rb8 26.Nc3 Qc7? 27.Nxd5! Qxe5

Aku telah membuat kesilapan atau blunder dalam istilah caturnya. Aku telah membuat pergerakan "suicidal" atau membunuh diri (ha ha ha) dengan meletakkan Queen di petak c7. Apa lagi, lawan aku pun mengambil peluang keemasan dengan menggunakan Knight untuk capture pawn di petak d5. Kemudian satu kesilapan lagi aku lakukan dengan makan pawn Buah Hitam di petak e5 dengan memberi ruang kepada Knightnya untuk fork Queen dan rook aku. Adakah anda nampak pergerakan-pergerakan ini?  




Pusingan kedua

Alhamdulillah, aku berjaya menewaskan lawanku di pusingan kedua.

menentang Amir Qayyim (kanan)

Gambar di atas agak terang (bercahaya) akibat silauan cahaya matahari.

17 November 2011

Peti Mati Unik, Bisnes Baru di Rusia




















Peti mati berbentuk ikan (Foto: Reuters)

MOSKOW - Apa yang bisa diungkapkan dari sebuah peti mati, selain sebagai sebuah kotak yang menjadi pengantar bagi seseorang menuju tempat peristirahatan terakhirnya. Kini, peti mati menjadi bisnis yang menarik di Rusia.

Saat Rusia masih bernama Uni Soviet, bentuk peti mati hanyalah sebuah kotak biasa yang berhiaskan kain satin. Tetapi kini, mulai dibuat dalam bentuk yang aneh dan menarik. Peti mati tersebut bahkan terus menarik perhatian banyak warga Rusia saat ini.

Untuk maklumat lanjut,sila layari http ://namakugusti.wordpress.com/.

Sekian. :)

16 November 2011

Japang soccer kid! Gaya ala maradona tak?

Kalau korang tengok video budak kecik ni main bola, memang syiok abis dia menggelecek. ada gaya maradona (hand of God) tak? Boleh tu 7 orang gelecek ngan dia sorang je.. Kalau la ada anak kita dilatih seperti ini dan dapat menten kualiti camni sampai besor, mau 9-0 rembat Arsenal.. iye idak? Hehehe


video

19 October 2011

Semalam Di Kalumpang Resort & Training Center (KRTC)

Last weekend kitaorang stay overnight di Kalumpang Resort atau juga dikenali sebagai KRTC. Ayah book semalam sebuah chalet Layang-layang yang berbentuk kabin. Weekend getaway, katanya. Dan juga untuk meraikan aku yang baru saja selesai peperiksaan PMR.

Sebenarnya, aku dan adik2 (termasuk ayah aku jugak) sertai Kejohanan Catur Terbuka UPSI. Tahun ini adalah edisi yang ke-5. Ini adalah penyertaan aku yang ketiga di kejohanan ini. Ini juga merupakan chess tournament aku yang pertama selepas peperiksaan PMR.

First time, aku sertai pada tahun 2008 iaitu edisi kedua. Masa tu aku berumur 12 tahun dan berada dalam Tahun 6. Kira-kira baru setahunlah aku participate dalam kejohanan catur. Aku berjaya mengutip 5.5 mata dari jumlah keseluruhan 7 pusingan. Aku dah tak ingat aku dapat nombor berapa. Aku berada di kedudukan ketiga di belakang Irfan dan Amira. Kategori sekolah rendah dan menengah telah digabungkan memandangkan jumlah penyertaan yang sedikit.

Tahun berikutnya, aku bermain dalam kategori sekolah menengah pula sebab aku dah Form 1. Aku dapat 5.5 mata juga setelah menang 5, seri 1 dan kalah 1 permainan. Aku dapat tempat kelima.

Tahun lepas, aku tak massuk bertanding kerana ibu dan ayah aku pergi menunaikan fardhu haji di Mekah. Edisi pertama aku tak masuk sebab pada bulan Jun tahun itu aku baru aje mula menyertai pertandingan catur.  

So, korang tengoklah gambar2 di bawah ini. Nampak best kan? memang best pun .. sejuk giler tu airnya .. kita orang berendam pepagi buta lagi. Sebab 8.30 pagi game dah start. So, kita orang tak ada banyak masa.  Aku habis game dah pukul 10 malam pada hari pertama kejohanan. But don't worry, insya Allah, kita orang akan datang lagi ke resort ini. Ayah aku cakap dia nak arrange chess family outing dengan Encik Azhar next time. Kalau tak pun, kita orang akan have weekend getaway.

kehijauan yg mendamaikan ...


syok doh lepak atas batu ...

mmmmmm sungguh dingin airnya pak ...

01 June 2011

Kejohanan Catur MSSM 2011 (Pairing Pusingan Kedua) - Berpasukan L15

pairing pusingan kedua
Di pusingan kedua, Fikri dan pasukannya akan menentang pasukan Negeri Kelantan di meja kedua. Siapakah lawan Fikri di papan pertama? Jawapannya ialah Wan Muhamad Amirul.  

Kejohanan Catur MSSM 2011 (Hari Pertama) - Berpasukan L15


Bagi edisi 2011, Fikri bermain dalam kategori berpasukan L15 mewakili negeri Selangor dalam Kejohanan Catur MSSM yang sedang berlansung di Hotel Tanjung Bunga, Pulau Pinang. Tiga lagi rakan pasukannya yang lain adalah Muhammad Irfan Haqqim, Low Jun Keat dan Sunil Kalivanan. Pasukan mereka adalah pilihan kedua berdasarkan keputusan tahun lepas. Fikri bermain dalam kategori L15 individu tahun lepas. 

Di pusingan pertama semalam (Selasa), Fikri dan rakan-rakannya berjaya menewaskan pasukan Kedah dengan mata 4 - 0. Satu permulaan yang baik. Saingan utama pasukan L15 Selangor adalah Pulau Pinang sebagai pilihan utama dan Wilayah Persekutuan.  

11 May 2011

Kejohanan Catur MSSD Kuala Selangor (Kategori L15) - Bhg 1

Fikri atau "abang" sedang bertanding di Kejohanan Catur MSS Negeri Selangor yang diadakan di dewan Seri Bernam, Sungai Besar. Kejohanan berlansung selama tiga hari bermula semalam dan akan tamat esok. Edisi kali ini merupakan terakhir bagi Fikri bagi kategori lelaki bawah 15 tahun (L15) kerana tahun depan beliau akan berumur 16 tahun. Bersama dua rakan sepasukan tahun lepas, Low Jun Keat dan Suniil Kalivanan dan rakan sepasukan baru iaitu Hakeem Ibrahim, mereka akan cuba bermain sebaik mungkin untuk mengekalkan kecemerlangan tahun lepas setelah menggondol pingat emas dalam kedua-dua kategori iaitu individu dan berpasukan.

Bagaimana prestasi dan keputusan permainan mereka? 

Sebelum itu mari kita lihat senarai kesemua 40 pemain bagi kategori L15.


Senarai pemain bagi kategori L15


Keputusan pusingan kategori L15

Nampaknya keputusan seri bagi kedua-dua meja teratas di antara Fikri dan Roshan dan Irfan dan Suniil. Adakah kedua-dua pemain Kelang yang bertarung sesama sendiri di meja ketiga adik beradik seperti adik berading Wong - Vinton dan Ethan, dari PPD Petaling Utama? Nampaknya Guang Yan yang bermain buah hitam telah menang ke atas Qing Feng. Di meja keempat, Jun Keat menang ke atas Vinton sementara adiknya Ethan menang ke atas lawannya.

Pairing pusingan keenam kategori L15
 Roshan mendahului dengan 4.5 mata diikuti enam pemain lain yang berkongsi 4 mata termasuk Fikri. Roshan ditentang Irfan di meja pertama, sementara Fikri terpaksa melawan rakan sepasukannya Jun Keat. Sementara sorang lagi rakan sepasukan Fikri, Suniil bertemu dengan Ethan Wong di meja ketiga. Hakeem pula bermain buah putih bermaian di meja no 11 melawan Domic Lee (Gombak).

Apa keputusan pusingan keenam? Para pemain telah pun memasuki dewan kerana pairing telah dikeluarkan. Pusingan terakhir amat penting kerana akan menentukan kedudukan para pemenang. Best of luck kepada semua, terutamanya kepada "abang".

17 March 2011

NC2011 (Bhg 1) - Keputusan Pusingan Ke 3



Ketika disnap keputusan di atas, dua papan - ke 3 dan ke 31, masih lagi bertarung. Di meja ketiga, Swee Leong  melawan Sarjan Ismail sementara di meja ke 31, Sri Siva bertemu Subramanian dari N9.

07 March 2011

Gambar2 Pertandingan Catur Insofar Prestige Junior


Hah, ni gambar2 yang aku janji nak tunjuk pada korang ...

Nampak ke aku yang paling hujung sekali (kanan) ?? Kecik aje orangnya opponent aku tu .. Korang belum tentu lagi boleh menang kalau lawan dia tau ... Namanya Herish Kovalan


Kughan Ravindran lwn aku (kanan)


Gambar atas sewaktu pusingan ketiga. Aku main buah putih sementara opponent aku, Hemant Satish, main buah hitam.



Aku telah dinobatkan sebagai juara setelah berjaya mendapat 4 mata dari 4 kemenangan. ALHAMDULILLAH, aku bersyukur kepada ILLAHI di atas kejayaan ini. Semoga lebih banyak kejayaan yang dikecapi dalam kembara caturku.


Hadiah medal disampaikan oleh Setiausaha MCF, En Gregory Lau

06 March 2011

Pertandingan Catur Insofar Prestige Junior - Stage 2


Pagi tadi aku menyertai Pertandingan Catur Insofar Prestige Junior peringkat suku akhir atau Stage 2 di Pusat Catur Datuk Arthur Tan, lebih dikenali sebagai DATCC. Preliminary stage telah diadakan di tempat sama tiga minggu yang lalu. Kesemua 14 orang peserta, termasuk aku :)-, berentap sebanyak empat pusingan.

Nak tahu siapa-siapa lawan aku? Korang tengoklah pairing2 di bawah. Oh ya, ramai korang yang tak reti amende pairing tu kan? Ok, aku nak terang pada korang ...

Dalam pertandingan catur yang menggunakan Sistem Swiss, para peserta akan digandingkan atau dipairkan. Dipusingan pertama seperti dibawah, aku telah dipairkan dengan Herish Kovalan. Mesti pening korang nak memahamkan pairing di bawah ni kan? BO tu maksudnya board atau nombor meja. Ya, aku telah diletakkan di meja nombor satu atau top board sebab aku telah dirankkan sebagai top seed atau pilihan utama.

Pusingan 1

Sementara lawan aku berada pada ranking ketujuh. Ranking tu berdasarkan apa ek? Mesti soalan ni berlegar-legar dalam kepala korang kan? Nanti kemudian aku terangkan lah. Kang fening lak korang nak memahamkan.

Pusingan 2

Pusingan 3

Korang tengoklah pairing pusingan 2 dan 3 di atas kalau nak tahu sapa lawan aku. Tengok, jangan tak tengok. Tapi jangan sampai pening kepala hahahaha ... Apa? Korang tak faham? tak faham, sudah! :)-

Pusingan 4

Di pusingan terakhir aku bertemu dengan Dominic Long Sze Weng. Aku bermain buah hitam sementara lawanku bermain buah putih. Kami masing2 telah menang kesemua tiga pusingan sebelumnya. Dengan perkataan lain, kami belum pernah tewas lagi setakat pusingan ketiga. So, apa keputusannya. Alhamdulillah, syukur pada Allah, aku menang game ini. Ini bermakna aku berjaya mendapat mata penuh 4/4.

Korang nak tengok gambar2 aku tengah serius fikir strategi dan taktik semasa bermain catur? Korang tunggu ya, next entry aku.

13 February 2011

Fikri Juarai Insofar Prestige Junior Open


Hujung minggu ini adalah balik bermalam bagi Fikri. Di DATCC ada dua pertandingan catur anjuran Insofar diadakan iaitu Insofar Prestige Junior Open pada hari sabtu dan Insofar Elite Open (The Final) pada hari Ahad. Fikri telah menyertai pertandingan catur pada hari Sabtu. Anis dan Fahim tidak dapat turut serta kerana Anis tidak balik bermalam. Manakala Fahim pula ada aktiviti di sekolahnya.


13 orang peserta menyertai pertandingan tersebut termasuk dua beradik Mohd Nahu dari Seremban. Fikri mendapat seeding yang pertama dengan rating kebangsaannya 1521.


Format pertandingan adalah rapid empat pusingan. Walaupun time control adalah 25 minit bagi setiap pemain, sebahagian permainan selesai kurang dari 15 minit. Ini bermakna pemain-pemain bermain sangat cepat dan laju. Amat sayang sekali kerana pemain-pemain tersebut tidak menggunakan masa permainan dengan baik. Yang bagusnya, beberapa orang pemain merekodkan permaian mereka. Ini sangat penting bagi mempelajari kesilapan dan seterusnya memperbaiki permainan di masa akan datang.




Akhirnya Fikri berjaya memenangi ke semua empat pusingan. Ini bermakna Fikri mendapat perfect score 4/4. Semoga kejayaan sebegini akan berterusan dan bakal menjadi kenangan manis kembara catur beliau.

Kejohanan Insofar Prestige Junior Open ini dibahagikan kepada 4 siri atau stage. Sang juara bagi kejohanan ini akan menerima hadiah wang tunai sebanyak RM 500 sewaktu stage terakhir. Stage2 seterusnya telah dijadualkan seperti berikut:

Stage 2 - Ahad, 6 Mac

Stage 3 - Sabtu, 9 April

Stage 4 (Final) - Mei


Berjayakah Fikri menjadi juara? Sama-samalah kita tunggu ...


Fikri menerima medal dari ayahnya, GiLoCatur
( photo: koleksi Encik Najib Wahab )


01 February 2011

Fikri Sertai Kejohanan Catur PERCAWI City Day Age Group


Pada hari ini Fikri telah menyertai satu kejohanan catur yang diadakan di Pusat Kecemerlangan Sukan Cochrane. Kejohanan enam pusingan SWISS tersebut dianjurkan oleh PERCAWI atau Persatuan Catur Wilayah. Ia diadakan bersempena sambutan Hari Wilayah yang diraikan pada 1 FEBRUARI setiap tahun.

Seramai 55 orang pemain catur yang berumur bawah 18 tahun turut serta dalam kejohanan yang dibahagikan kepada dua kategori - Lelaki dan Perempuan.


Bagaimana prestasi Fikri dalam kejohanan tersebut? Seeded ketiga, beliau berjaya menang 5 permainan dan seri satu. Fikri berjaya mengumpul 5.5/6 mata, sama dengan Juara kejohanan iaitu Kung Kah Heng, tetapi tie break yang membezakan.

Final Ranking

Keputusan yang agak mengejutkan adalah pemain pilihan top seed telah tewas dua kali di kejohanan ini.

30 January 2011

Final Ranking DATCC Renegade Chess Rapid


Baru pulang ke rumah dari Pusat Catur Dato' Arthur Tan (DATCC) setelah menyertai Pertandingan Catur Rapid Renegade. Berikut adalah final rankingnya dan keputusan para pemenang.


01 January 2011

Selamat Kembali ke Sekolah!



Assalamualaikum.Beberapa hari lagi nak sekolah.Ada yang dah start sekolah dah dan ada yang belom.Yang belom tu tengah sibuk nak beli barang keperluan sekolah.Haih beli barang sekolah pon ada jugak yang last minute,betol tak?Haha.Yang dah settlekan tu syabas diucapkan.

Hah baru aku teringat aku nak wish good luck kepada korang yang akan mengambil peperiksaan UPSR,PMR,dan SPM.Belajar bersungguh-sungguh sehingga berjaya.Dapatkan semua straight A's.Tujelah aku nak sampaikan kat korang semua.Assalamualaikum....

Selamat Datang 2011!


Assalamualaikum,apa khabar korang semua?Sebenarnya aku nak ucapkan Selamat Tahun Baru dan Happy New Year kepada korang orang yang tengah usha aku punya blog ni.Tahun ni aku nak kena fokuskan pelajaran sebab aku nak PMR.Pergh sekejap betul masa berlalu macam baru semalam aku bercuti.Nak buat macam manakan?Haha xD.

Aku sebenarnya baru balik dari berjalan-jalan dengan family aku.Baru je lepas makan dekat ICE ROOM.Tempat tu berdekatan dengan Kota Damansara Giant hypermarket.Mmmmm..... memang sedap aiskrim dekat sana.Bagi pandangan aku,situlah tempat makan aiskrim yang sedap di Malaysia.Tadi aku cuba aiskrim ini.


Nut Case
(from http://gilocatur.blogspot.com/)

Aiskrim ni sedap gila.Rugi korang tak makan.Family aku pilih menu yang lain tapi maaflah tak dapat nak tunjukkan gambarnya tapi aku akan tunjukkan menu aiskrim dan makanan yang ada kat sana.

Pilihlah korang nak yang mana satu.Ikut taste korang semua ya!! xD
(from http://gilocatur.blogspot.com/)

Korang kena try gak yang ni.Rugi beb! xD
(from http://gilocatur.blogspot.com/)

Ice Room:Jalan PJU 5/22,The Strand,Kota Damansara,Selangor.
...berhampiran giant hypermarket...

(from:nasikerabubuahtanjung.blogspot.com/)

Pemilik sebenar Ice Room ini adalah Datuk Razali Mohd Daud dan isterinya Datin Faridah Kassim.Setahu aku,Datin seorang pelakon drama pada dekad yang lalu.Aku dah try dah.Memang sedap dan memuaskan.Jadi bila lagi anda?Kalau berkesempatan datang la ke Ice Room!Sampai di sini saja aku menulis.Assalamualaikum dan Selamat Tahun Baru sekali lagi diucapkan!